Materialinlämning

Tryckfärdiga filer skickas direkt till din kontaktperson. Gärna med tjänsten Wetransfer.

h2print-blomma

Färginställningar och ICC-profiler

I samband med export till pdf är det viktigt att samtliga dekorfärger konverteras till processfärger, såvida det inte uttryckligen ska användas dekorfärger i trycksaken.

Bilderna bör ha korrekt ICC-profil beroende på vilken typ av papper som ska användas. Generellt används ISO Coated V2_300 eller Coated FOGRA39 för bestrukna papper och PSO uncoated v3 FOGRA52 till obestrukna. För säkerhets skull, kolla med oss innan.

Tryckfärdigt original

Priserna i våra offerter förutsätter att vi får tryckoptimerade pdf-filer från våra kunder. Med det menas att tryckeriet ska kunna använda filen utan att behöva anpassa den på något sätt. Självfallet kontrollerar vi filerna innan produktionen startar och hittar vi några fel går det i viss mån att göra förändringar, i andra fall kontaktar vi kunden så hon kan korrigera filen själv. Nedan följer en sammanfattning av de vanligaste missarna.

Oavsett om du behöver hjälp med inställningar eller hela originalproduktionen står vi gärna till tjänst.

Vanliga misstag

h2print-vangogh-pixlat

För låg upplösning på bilder

Det är skillnad på web och tryck. Bilder som ser bra ut på bildskärmen kan bli pixliga i tryck om upplösningen på bilderna är för låg.

För att en bild ska bli bra i tryck bör den ha en upplösning på minst 300 dpi i den storlek som den ska tryckas. Bilder som är hämtade från Internet eller tagna med en smartphone eller digitalkamera som är inställda på att få plats med så många foton som möjligt på minneskortet duger oftast inte, speciellt om bilderna är lite större.

Saknar du tillgång till Adobe Photoshop för att granska bildstorleken där, så titta på bildstorleken på filen. Den bör vara åtminstone 1MB om det är en jpg-fil för att fungera tillfredsställande när det gäller en mindre bild. Ska den tryckas i ett större format behöver även filen vara större.

Skärmärken saknas

För att veta var dokumentet ska renskäras måste det finnas skärmärken. Bocka därför i rutan ”Skärmärken” när du exporterar till pdf. Har filen utfallande bilder eller färgplattor syns det då tydligt att skärmärkena ligger utanför utfallet.

h2print-utfall

Utfall saknas

Om dokumentet innehåller bilder eller färgplattor som ska vara utfallande, det vill säga gå ut i papprets kant, ska pdf-filen göras med minst 3mm utfall. Detta ställer man in i samband med export till pdf.

Det innebär att bilden eller plattan görs något större till ytan än dokumentet som ska tryckas. På så sätt finns utrymme om renskärningen inte blir helt exakt. Utan utfall finns risken att det blir en tunn vit kant som syns.

Pdf-dokumenten är gjorda i uppslag

En tryckoptimerad pdf ska alltid göras sida för sida, inte som uppslag, omslag undantaget. I en trycksak på exempelvis åtta sidor ligger inte sidorna två och tre emot varandra rent trycktekniskt, utan sidan två ligger mot sidan sju och sidan tre mot sidan sex. Därför måste vi kunna plocka ut sida för sida separat i dokumentet.